top of page

I köksträdgården

Kronärtskocka odling ekologisk

Vi bor i vårt drömhus - ett riktigt skånskt hus omgivet av betande kor och böljande ängar strax utanför bokskogen i Skåne. Vår tomt har stening lerjord som med en massa arbete gett oss fantastiska odlingsmöjligheter. Vi har en stor köksträdgård där vi har testat att odla det mesta!

Med så mycket egna grönsaker ser jag det som en utmaning att komma på maträtter där vi utnyttjar dem på bästa sätt. Under stora delar av året köper vi inte så mycket grönsaker utan kommer på nya rätter utifrån de vi har. I mina recept utgår jag oftast från de grönsaker som vi har i vår köksträdgård för säsongen eller det vi lagrat i förråd eller frys. Ibland finns det förslag på utbytbara ingredienser, för att du ska kunna använda just det du odlar eller har hemma.

Med växthuset klart är vår köksträdgård komplett, för det jag nog är allra mest nöjd med är hur växthuset och trädgårdslandet blev en  sammanhängande köksträdgård. Det var också det som vi funderade allra mest kring innan vi satte igång bygget av växthuset.

IMG_2185.JPG
korna som ge gödsel

Odling i växthus

Med ett växthus ges ännu fler möjligheter till odling. Andra grönsaker kan odlas och säsongen kan förlängas. Tomater, chili och paprika älskar klimatet som växthuset ger. Men det är inte en lätt sak att få fram många och goda tomater under lång tid. Det ska vara lagom varmt, inte för soligt, bra ventilation, inte för fuktig luft men inte heller för torr, jämn vattning och rätt gödning i rätt tid. För varje år lär vi oss något nytt. 

IMG_4828_edited.jpg
IMG_0336.HEIC
IMG_0341.HEIC
IMG_0355.HEIC

Odling i trädgårdsland

Att komma på och bestämma vad man ska odla är en rolig del av odlandet. Det är lätt att förföras av alla fröpåsar i plantshopen men vi har, efter att har testat att odla det mesta, kommit fram till att det är bäst att mestadels hålla oss till det som vi vet lyckas och som vi använder mycket av och sen lägga till något spännande på prov. En del grönsaker lämpar sig bäst för en viss typ av jord, andra funkar bara i växthus osv. Vi odlar på friland eftersom vi tycker det ger större möjligheter att flytta runt och jordförbättra och känns mer rätt för oss.

Det allra bästa med att odla själv är att vi vet att allt är 100% ekologiskt. Till och med korna som ger oss gödsel äter ekologiskt från beteshagarna och ängarna runt omkring vårt hus.

Vi odlar potatis, gul lök, vitlök, purjolök, jordärtskockor, kronärtskockor, mangold, polkabetor, morötter, squash, sallat i olika former, spenat, grönkål, svartkål, spetskål, sockerärtor, gurka, tomater, örter, jordgubbar, hallon, blåbär och en massa andra frukter och bär. Detta är grönsaker och frukter som kommer att finnas med i de flesta av mina recept.

Förberedande av jorden

Minst lika viktigt som att bestämma vilka grönsaker du vill odla är att förbereda jorden för odling. I vår köksträdgård började vi från noll med stenig och hård lerjord. Det har krävt en massa arbete men i slutändan har vi fått en fantastiskt bra odlingsjord som håller vatten och näring bra. Vi gödslar med massor av äkta kogödsel från vår grannbonde vartannat år och det ger otroligt goda skördar. Läs gärna mer om vårt arbete på min blogg!

Lagring

De flesta odlare känner igen att när en grönsak väl börjat ge skörd så finns det ingen hejd. Då är det bra med sånt som kan lagras. Jag gillar när det kan göras enkelt! Det här är mina tips på hur grönsaker kan lagras på olika sätt.

Lagring potatis
I förrådet

Gul lök och vitlök gräver vi upp tidig höst och låter torka i solen. Sen lägger vi dem i luftiga korgar eller backar och ställer i förrådet.

 

Potatis brukar vi gräva upp ganska tidigt när det är torrt, för med lerjord är det lätt att den börjar mögla i jorden om det blir mycket regn. Sen lägger vi den i jutesäckar i förrådet.

Jordärtskockorna gräver vi upp strax innan det fryser och förvarar i påsar i förrådet.

Frysa grönsaker
I frysen

Purjolök - skiva

Squash - tärna (för gryta eller gratäng) eller riv (för biffar eller pastasås)

Mangold - strimla

Betor - tärna/klyfta och förkoka ca 10 min

Äpple - tärna (för gröt eller paj)

Rabarber - skiva 

Bär - lägg i påse som de är (för smoothie, paj eller kräm)

Grönkål vinter
I kökslandet

En del grönsaker, som t ex grönkål, svartkål och purjolök kan stå kvar i jorden hela vintern och kålen blir

t o m bättre efter att det fryst. Grönkålen äter vi både tillagad och i sallader och vi gräver inte upp fjolårets plantor förrän vi börjat få ny sallat på våren. 

bottom of page