top of page

En äng som blev en köksträdgård!

Skribentens bild: Tant Gröns kökTant Gröns kök

Uppdaterat: 3 nov. 2020

Jag sitter här i tittar ut genom fönstret. Ut på vår trädgård. Den är grå och blöt! Det känns som att det har regnat i minst två månader nu! Kylan verkar inte vara på väg heller. Kanske blir det en helt grön vinter. Det hoppas jag inte. Mina barn vill verkligen ha snö! Annars får vi väl börja drömma om våren och sommaren...Snart kan vi börja planera för årets odling. Vitlöken är redan satt, det gjorde vi i december. I vår köksträdgård började vi från noll! Vi hade en oanvänd del av trädgården, en äng uppe på en höjd, som senare visade sig vara en stensamling!


Med grannbondens hjälp plöjde och ringvälte vi hela ytan där vi skulle anlägga trädgårdsland, plantera fruktträd och bärbuskar och så småningom bygga växthus (så småningom har inte varit ännu 😉). När det var plöjt sådde vi gräs på större delen av ytan och började gräva upp sten på den yta som skulle bli vårt trädgårdsland. Det visade sig vara ett galet arbete och en höst och vinter var detta vår ständiga helgsysselsättning! Samtidigt som vi plockade upp och körde bort sten grävde vi ner tonvis med kogödsel som vår kära grannbonde försåg oss med. Kalla och blöta dagar kunde det kännas hopplöst, men vi var tappra om jag får säga det själv!

förbereda för odling
Grannbonden hjälper oss att förbereda marken för vår köksträdgård

När all (i alla fall den mesta!) sten var borta var det dags att börja så och plantera. Vi hade tagit med oss en del erfarenheter sen förra stället vi bodde och odlade på och visste ganska väl vad vi ville ha redan från början. Vi odlar potatis, gul lök, vitlök, purjolök, jordärtskockor, kronärtskockor, mangold, polkabetor, morötter, squash, sallad i olika former, spenat, grönkål, sockerärtor, gurka, tomater, örter och jordgubbar. Vi har provat en hel del annat längs vägen också men nu håller vi oss till det som vi vet funkar bra i vår jord och som vi använder mycket av. Och sen blir det alltid några nya grejer vi måste testa varje år också.


I anslutning till trädgårdslandet planterade vi fruktträd och bärbuskar. Det blev äpplen, päron, plommon, körsbär (som fåglarna verkar uppskatta - vi har ännu inte fått äta något ifrån dem själva...), vinbär, krusbär hallon och blåbär. För att ge dem en bra start grävde vi ner bränd kogödsel en bit under och utanför träden och plantorna. Så fantastiskt att ha kor som närmsta grannar!


Med så mycket egna grönsaker, frukter och bär ser jag det som en utmaning att komponera nya rätter där dessa kommer till användning i så stor utsträckning som möjligt. Det inspirerar mig mycket i min matlagning! Jag vill verkligen använda det vi har odlat själv. Också under vintern är vi till stor del självförsörjande och så här i januari har vi fortfarande grönkål ute i landet, potatis, jordärtskocka och vitlök kvar i förrådet och frysen full av squash, mangold, purjolök, äpplen och bär sen sommaren som gick.


I kväll blir det soppa med potatis, purjolök och grönkål. Kolla in receptet på https://www.tantgronskok.se/potatis. Perfekt en sån här dag!






170 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page